YouTube incearca sa o lase mai moale cu stersul clipurilor reclamate

de: Alexandru Puiu
04 10. 2012

Dupa ce a primit numeroase randuri de critici legate de sistemul de stergere a clipurilor pe motiv de incalcare de copyright, YouTube schimba in sfarsit regulile jocului.

Creatorii de continut pe YouTube de acum vor avea acces la o unealta prin care sa reclame pretentiile abuzive ale anumitor entitati sau persoane fizice. Pana la implementarea noului sistem, orice reclamatie redactata de un utilizator ajungea la pretinsul detinator de copyright pentru a fi respinsa, urmand ca in secunda urmatoare optiunile de protest ale creatorului unui material video sa fie limitate considerabil.

Intreaga solutie moderna graviteaza in jurul unei metode suplimentare de apel la care au acces utilizatorii obisnuiti. In realiate insa, lucrurile nu sunt la fel de roz pe cat par a fi. Daca YouTube accepta apelul creatorului unui clip si respectivul film este urcat din nou pe site-ul de video-sharing, cel care afirma mai devreme ca detine copyrightul pentru o parte sau pentru intregul material video are acces la metode de protest mai agresive. De exemplu, va puteti trezi cu o plangere oficiala realizata sub cupola legii DMCA (Digital Millenium Copyright Act). Aceasta, pe langa faptul ca se va reflecta in indepartarea clipului de pe YouTube, se poate materializa si intr-o plangere penala adresata creatorului clipului in cauza.

Pentru ca nici YouTube nu putea sa ramana indiferent la astfel de practici, compania a imbunatatit un sistem de penalizari sau strike-uri. Pe principiul cartonaselor galbene din fotbal, daca adunati prea multe strike-uri, riscati atat stergerea tuturor clipurilor aferente contului vostru cat si o posibila stergere a contului de YouTube cu tot ce implica aceasta operatiune.

Deoarece astfel de practici pentru copyright  sunt de cele mai mule ori solutionate mai eficient printr-o analiza manuala a continutului implicat in cazul respectiv, in ultima etapa deja intra un om in ecuatie. Este vorba de un individ care foloseste atat de o serie de algoritmi de analiza pentru scanarea clipurilor  cat si cateva  aplicatii pentru a se asigura daca exista similaritatii sau nu intre cele doua surse.